Wat is een Bikefit?

Wat is een BikeFit?
Eerst even een ander voorbeeld. Haast iedereen die tegenwoordig een paar hardloopschoenen gaat aanschaffen laat zich adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. Dit gebeurd vaak met een loopanalyse met video. Je test er verschillende modellen en er wordt gekeken naar je looppatroon. Daarna valt de keuze op de loopschoen die het beste bij jou past. Een fiets daarentegen word nog (te) vaak op emotie, merk, kleur, onderdelen, etc gekocht. En niet of de fiets wel bij jou past op basis van pasvorm, je fysieke eigenschappen en doelstellingen. Oftewel: Hoe kan ik mijn energie tijdens het fietsen zo optimaal en comfortabel mogelijk omzetten. En dat alles het liefst zonder blessures!

bb_A0P2422-1000px

Statisch versus dynamisch
Veel fietsenzaken geven klanten bij aanschaf van een fiets een advies op basis van statische gegevens, zoals binnenbeenlengte, romplengte, schouderbreedte, etc.. Dit advies is echter veel te onnauwkeurig. Zoals eerder genoemd, het zijn statische metingen en deze vertellen helemaal niets over hoe jouw lichaam zich gedraagt op de fiets. Uitkomst van zo’n meting is dat de framemaat vaak goed is, maar de verdere afstelling van de fiets is niet correct. En een verkeerd afgestelde fiets kan voor zeer vervelende klachten en blessures zorgen.
Dat komt, omdat op het moment dat je op de fiets stapt je ‘vastgeketend’ zit binnen de afstelling van de fiets die bepaald wordt door de zadelhoogte, de stand van de schoenplaatjes, de stuurhoogte en de afstand naar het stuur. Wanneer één van de genoemde afstellingen niet juist is dan kan dit al voor specifieke fietsklachten zoals nek-, schouder-, rug-, heup-, knie-, enkel- en zelfs voetklachten zorgen. Hierbij wordt ook vaak vergeten dat je binnen deze positie per minuut ongeveer 90 keer dezelfde beweging maakt (het laten ronddraaien van de pedalen) en dat soms uren achter elkaar. In dat perspectief gezien is het helemaal niet raar dat er zoveel fietsers rondrijden met klachten. Vaak onnodig en door onwetendheid bij aanschaf van de fiets veroorzaakt.
Een BikeFit daarentegen is een dynamische meting! Je fietst op een zog. positie-simulator, waarmee tijdens het fietsen je fysieke positie heel makkelijk kan worden aangepast en dynamisch wordt gemeten wat de ideale lichaamshoeken zijn. Zo wordt jouw optimale positie op de fiets bepaald. Zelfs de afstelling van je schoenplaatjes wordt erin meegenomen. Na afloop van de BikeFit heb je alle fietsgegevens om een fiets te gaan aanschaffen die bij jou past! Een goede bikefitter zal je ook aangeven welke fietsmerken voor jou in aanmerking komen en welke niet.
bikefit-1000px
Mocht je echter al in het bezit zijn van een fiets en heb je klachten c.q. blessures, dan kan in de meeste gevallen middels een Bikefit vaak aan het licht worden gebracht waardoor er klachten aanwezig zijn en kan er met aanpassingen een hoop worden verbeterd. Maar voorkomen is beter dan genezen en het is daarom veel verstandiger om altijd eerst een BikeFit te doen!
Er zijn bikefitters die doorverwijzen naar een goede wielerzaak en er zijn er ook die zelf fietsen opbouwen en verkopen. Koop je de fiets bij hun dan hoef je de kosten voor de BikeFit niet te betalen. Ook zijn er fietsenzaken die een goede bikefitter in huis hebben, maar tjek wel even goed of het hier om een echte gaat! Om een echte BikeFit specialist te worden moet je best veel studies gevolgd hebben en zijn ze daarnaast vaak zelf ook fanatiek wielrenner, run bike runner of triathleet. Praktijkervaring is ook erg belangrijk!

Wij van Run Bike Run Now adviseren je echt om ALTIJD een BikeFit te doen. De kosten van een BikeFit liggen meestal rond de 200 euro. Lijkt veel geld, maar is het echt niet als je het afweegt tegen wat je er allemaal voor terugkrijgt ! En helemaal niet als je de BikeFit gratis bij aanschaf van een fiets krijgt.

Bron: www.tri-run.com