Wat is een pedaaladapter?

Bij een Run Bike Run heb je twee wisselmomenten. Het eerste wisselmoment is van het hardlopen naar de fiets en het tweede moment is bij terugkomst van de fiets weer terug naar het hardlopen.

Bij de meeste Run Bike Runs wisselen de atleten hun loopschoenen in voor fietsschoenen en bij terugkomst van het fietsparcours weer omgekeerd. Maar bij de kortere afstand, bijv. 5L – 20F – 2 1/2 L kan het best wel interessant zijn om een zogenaamde pedaaladapter op je fietspedalen te monteren. Hiermee kan je met je hardloopschoenen rechtstreeks op de fiets.

rechtbw_A0P4248-1000px
Grote voordeel hiervan is minder tijdverlies in de wisselzone, omdat je schoenen omwisselen tot het verleden behoort. Een nadeel is het (beperkte) vermogenverlies, wat we hieronder verder zullen uitleggen.

Een pedaaladapter is op alle pedalen te monteren. Meest bekende pedaaladapter is de Pyro Platform adaptor. Adviesverkoopprijs: 139,-. Op de foto’s staat de Pyro ook telkens afgebeeld. Je schuift er met je loopschoen in, trekt de Velco strap aan en door de hielkap kan de schoen niet meer uit de adapter schieten. Zelfs heuvelop rijden gaat prima. Omdat de pedaaladapter een keiharde plaat heeft, gaat de krachtoverbrenging via de loopschoen efficient en verlies je slechts een gering stukje vermogen. Zeker bij een wedstrijdschoentje, omdat daar sowieso al niet veel demping inzit. Natuurlijk verlies je altijd een klein beetje vermogen, omdat de onderkant van je loopschoen zacht is en dat is bij een fietsschoen niet het geval.

Samengevat: Een pedaaladapter is ideaal tijdens zeer korte Run Bike Runs en voor de Run Bike Runner die moeite heeft met zijn schoenenwissels. Oja, wel je zadel een stukje hoger zetten als je een pedaaladapter gebruikt!
pyropicframe
Deze onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens EK Powerman 2015 te Horst. Betrof hier de Sprint Distance ( 5L – 20F – 2,5L) Eerste Run Bike Runner is Alberto Della Pasaqua (ook latere winnaar) met daarachter Sergio Silva (werd 3e). Beiden zijn Run Bike Run toppers. Alberto gebruikt wel een pedaaladapter. Sergio niet. Op de linkerfoto staat de fiets van Alberto in wisselzone. Zoals je ziet, bevestig je de pedaaladapter heel simpel met een elastiekje aan je frame. Dit voorkomt dat de adapter tijdens het hardlopen met de fiets de grond raakt en kapot kan gaan. Tevens kun je sneller instappen.
pedalsitaly

Fotografie: Henry Dullink