Powerman

Powerman wedstrijden zijn de grootste, internationale Run Bike Run wedstrijden ter wereld en hebben een hoog kwalitatief gehalte. Geoliede organisaties, goed prijzengeld, goede parcoursen, sterk en vaak internationaal deelnameveld, etc.. De absolute top van de Run Bike Run vind je hier dan ook altijd. Maar ook de goed getrainde liefhebber! Zie het dus ook maar gewoon als HET kwaliteitslabel binnen de RBR. Net zoals de triathlon het Ironman label heeft.
zofingennn-1000px
De standaard Powerman afstand is 10 km hardlopen – 60 km fietsen – 10 km hardlopen. Men noemt het binnen de Powerman de “Classic Distance” Deze afstand wordt binnen de Powerman het meest gepromoot. Powerman gaat nu voor de nieuwkomers een nieuwe afstand promoten: 5 km hardlopen – 30 km fietsen – 5 km hardlopen. De “Powerman Short”. Op verzoek van Duitsland en Denemarken heeft de IPA tevens een andere nieuwe afstand ingevoerd: de “Powerman Long”. Betreft hier: 10 hardlopen – 120 fietsen – 20 hardlopen. Er is één uitzondering en dat is de Powerman Zofingen : 10 km hardlopen, 150 kilometer fietsen met een afsluitende 30 km hardlopen. Dit alles in bergachtig gebied. De zwaarste Run Bike Run ter wereld! Elk jaar vindt hier het Wereldkampioenschap Run Bike Run op de ultralange afstand plaats. Later zullen we bij Run Bike Run Now deze Powerman uitvoerig gaan belichten. Alle foto’s hierboven geplaatst zijn trouwens genomen tijdens laatste 2015 editie.

Powerman is opgericht door twee personen: Urs Linsi en Bruno Imfeld. Urs was een bankdirecteur uit Zurich en Bruno de marketingman van de locale krant. Vanaf 1989 organiseerden zij al de “Zofinger Run & Bike”. In 1990 werd deze naam omgezet naar Powerman Zofingen. In 1994 organiseerden zij een serie van 9 internationale Powermans waarmee je je kon kwalificeren voor de afsluitende Powerman Zofingen. Dit was een behoorlijk vooraanstaande wedstrijd als je alleen al naar het prijzengeld keek, namelijk $ 200.000 !! Dat was in die tijd zelfs nog hoger dan bij de Ironman Hawaii. Credit Suisse en sportmerk Saucony waren de hoofdsponsoren. Saucony had toentertijd zelfs een eigen Powerman kledinglijn op de markt gebracht.
In 1996 ging de Powerman organisatie gesprekken aan met de ITU ( International Triathlon Organisation) waaronder de Run Bike Run viel. Ook werden nationale federaties bezocht. Met als resultaat dat in 1997 de eerste “ITU Powerman Long Distance Run Bike Run World Championships” werden georganiseerd.

Na 10 jaar Powerman vinden Bruno en Urs het genoeg geweest en besluiten in 1999 het stokje over te dragen. Het jubileum wordt gevierd met het boek “10 jaar Zofingen”. Met een aantal race directors werd hierna besloten om de IPA ( International Powerman Association) op te richten. De IPA, een non-profit organisatie, werd hiermee de licentieverschaffer voor alle wedstrijden ter wereld die het Powerman logo voeren.
Run Bike Run fanaat John Raadschelders uit Nederland (foto hieronder links) werd eenduidig door alle Powerman organisatoren benoemd tot president van de IPA. Stefan Ruf, teamleider bij de Powerman Zofingen ( rechts op de foto) werd benoemd tot vice-president. Ook werd dat jaar met de ITU afgesproken dat de IPA verantwoordelijk zou zijn voor alle lange afstand Run Bike Runs, onder de vleugels van de ITU.

powermannen-1000px

Zoals reeds beschreven in de rubriek “Wat is Run Bike Run” kreeg de Run Bike Run sport midden jaren 90 echter met een enorme dip te maken, omdat in 1994 de IOC besliste deze sport geen plek op het Olympisch programma te geven. De triathlon werd daarentegen wel Olympisch. Voor de triathlon natuurlijk een enorme overwinning, maar het had wel een enorme impact op de RBR sport. Want hierdoor besloten veel top Run Bike Runners en de sportbonden zich te gaan focussen op de triathlon. Aangezien daar nu het prijzengeld en subsidies te verdienen vielen en niet meer bij de Run Bike Run. Ook grote sponsoren van de Run Bike Run sport trokken zich terug.

De IPA gaat ondanks deze tegenslag wel gewoon door en besluit in 2000 meer focus te leggen op de wereldwijde ontwikkeling van de Lange Afstand Run Bike Run. Dat jaar vinden de wereldkampioenschappen plaats in Zuid Afrika. In 2001 in Nederland en in 2002 in Oostenrijk. Ze worden de ÏTU Powerman World Series” genoemd. Ook vind in 2002 de eerste Powerman in Azie plaats.
In de periode 2002 t/m 2013 blijven over de hele wereld Powerman wedstrijden georganiseerd worden, maar echt een grote groei vindt er niet plaats. IPA focust zich in deze periode ook op de brand positionering van de Powerman en de Run Bike Run sport. Ook probeert het de contacten te verstevigen met de nationale federaties, waaronder de NTB. Het lukt de IPA in die jaren om een aantal structurele afspraken te maken met de ITU en ETU.

Vanaf 2014 komen er internationaal weer meer aanvragen binnen bij de IPA van organisatoren die een Powerman in hun land willen organiseren. President John Raadschelders reist de hele wereld over om met potentiele organisatoren te praten. Organisatoren die de Run Bike Run sport een warm hart toedragen maar die ook stuk voor stuk professionals zijn. John bemerkt tijdens deze gesprekken ook dat de benaming “duathlon”( zo wordt de Run Bike Run nog vaak genoemd) een remmende factor is voor de bekendheid van deze sport. De IPA besluit daarom om vanaf 2014 de Powerman slogan “We are Duathlon” te veranderen in “We are duathlon and we do Run Bike Run”. Dit is een tussenstap om even te wennen aan de nieuwe benaming “We are Run Bike Run.”

kopenhagenpowerman-1000px

In 2016 vinden er inmiddels Powerman wedstrijden plaats in ondermeer Zweden, Noorwegen, Denemarken (foto hierboven), Brazilie, USA, Spanje, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland. Ook staan er nog een aantal in “TBC”mode. Oftewel; To Be Confirmed. Ook zijn er Powerman organisatoren die een Powerman Kids in hun programma plaatsen ( zie foto hieronder van Powerkids Zofingen). Blijkt enorm aan te slaan!

In 2015 werd de laatste Powerman Holland georganiseerd in Horst aan de Maas: Horst was acht edities de Powerman vertegenwoordiger voor Nederland. In 2016 was er lange tijd sprake dat er een Powerman Amsterdam editie zou plaatsvinden. Helaas lukte het de organisator en de IPA niet om tot definitieve afspraken te komen. Dus zoals het er nu uitziet in 2016 dus geen Powerman in Nederland. Erg jammer, want zo’n internationale wedstrijd heeft de Run Bike Run sport in Nederland juist nodig! Hopelijk wel in 2017!

Wij van RBR Now hechten heel veel waarde aan het belang dat de Powerman heeft voor de RBR sport en zullen jullie derhalve zoveel mogelijk op de hoogte houden van het laatste nieuws hieromtrent. De Run Bike Run heeft veel te danken aan de de Powerman en dat wordt nog weleens vergeten! En voor degenen die het nog niet mee hadden gekregen: de Powerman Maleisie van 6 maart j.l. heeft een record verbroken: 2600 deelnemers stonden er aan de start! Powerman is goed bezig!!

kids11-1000px